Sveiki!
Nesen lasīju vienu interesantu rakstu, kurā tika salīdzinātas divas biznesa procesu modelēšanas valodas - EPC un BPMN.
Pats, galvenokārt, izmantoju EPC, tomēr, intereses vadīts, esmu mēģinājis iepazīties arī ar BPMN notāciju, jeb valodu.
Lai arī neesmu BPMN guru, man radās secinājums, ka tiek salīdzīnāti āboli ar bumbieriem. Tādā nozīmē, ka abi (gan āboli gan bumbieri) ir augļi, ir garšīgi, aug arī mūsu platuma grādos utt., tomēr katram vieni garšo vairāk kā otri. Līdzīgi arī par šīm valodām - abas palīdz nodrošināt standartizētu procesu modelēšanu, lai modeļus var atkārtoti izmantot dažādiem nolūkiem.
Manuprāt, BPMN liels pluss ir teju dzelžaina standartizācija attiecībā uz izmantojamajiem objektiem un to pielietojumu, kas teorētiski paaugstina modeļu kvalitāti. Savukārt EPC pluss ir iespēja atspoguļot ļoti plašu organizācijas elementu spektru modeļos, attiecīgi arī veikt to analīzi visas organizācijas ietvaros.
Ar rakstu un daudzim citiem viedokļiem var iepazīties šeit: http://ej.uz/s96
Mans subjektīvais viedoklis ir, ka Latvijā, par procesu modelēšanas valodām runā, galvenokārt, tikai procesu automatizēšanas sakarā un, no minētajām valodām, par BPMN notāciju. Iespējams to var izskaidrot ar to, ka šī notācija ir populārāka ar IT saistītu cilvēku vidū.
Pastāv uzskats, ka 'tuvāk biznesam' ir EPC valoda, bet, kā jau minēju, ja runā par modelēšanas valodām, tad tas ir 'IT lauciņš' un bizness par to īpaši neinteresējas.
Ļoti labprāt uzzinātu arī citu viedokļus! Kādas ir jūsu domas gan par modelēšanas valodām Latvijas organizācijās?
Kāda ir jūsu pieredze un secinājumi par EPC un BPMN?